EL MÉS PETIT DE TOTS

dimarts, d’octubre 17, 2006

Gent sense complexes: CiU es permet donar lliçons de bon govern a Canet de Mar

Tota la comarca sap que si hi ha un poble del Maresme en el qual la història de CiU ha estat particularment accidentada en els darrers anys, aquest és Canet de Mar. En els temps d’Albert Batlle com a president de CDC, aquest partit va realitzar una expulsió en massa dels militants que s’havien passat a la Plataforma Independent de Canet (PIC), liderada per l’inefable Francesc Garcia, en aquells moment alcalde del municipi. Els regidors de CiU, encapçalats per Ibis Puig, havien començat el mandat com a socis del PIC. Al final, però, van acabar encapçalant, esperonats per la direcció comarcal de CDC, una moció de censura per fer fora Francesc Garcia de l’Ajuntament. Corria l’any 2001.

Després de les eleccions municipals de maig de 2003, en les quals el PIC de Francesc Garcia va fregar la majoria absoluta, es va formar una aliança per part de tota la resta de forces polítiques –PSC, CiU i ERC- per tal de barrar-li l’accés a l’alcaldia. Cap dels partits de tradició democràtica del poble volia permetre que Garcia, un estrafolari empresari que havia militat anteriorment a AP, UCD i a la mateixa CDC, pogués dur a terme una sèrie de tripijocs urbanístics que eren de domini públic. Garcia, per si això fos poc, és un megalòman amb deliris de grandesa que ha assegurat sense cap rubor en més d’una ocasió que el seu ídol i referen màxim és el jutge Baltasar Garzón. En resum: un autèntic perill.

La substitució d’Albert Batlle per Manel Rodríguez al capdavant de CDC al Maresme va provocar un gir radical a la situació. Rodríguez, sense cap mania, va forçar el retorn dels militants del PIC a CDC i va marginar d’escena Ibis Puig, la persona que va accedir a l’alcaldia després de la moció de censura i que havia sostingut ben alta la bandera del partit en els moments més difícils, resistint estoicament insults i amenaces per part dels partidaris de Garcia. El peó de Rodríguez per realitzar una operació tan lletja com aquesta va ser el regidor Laureà Gregori, avui als rengles de l’oposició en feliç harmonia amb Garcia i la seva gent.

Doncs bé, avui a dos quarts de nou del vespre, CiU celebra una conferència al Centre Parroquial de Canet titulada És hora de governar bé. El ponent és Vicenç Villatoro, exparlamentari de CiU i director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió entre els anys 2002 i 2004. El Més Petit de Tots està convençut que Villatoro, un intel·lectual brillant que manté una relació de coneixença i estima per Canet des de fa una pila d’anys, podrà explicar moltes coses als assistents sobre el noble art de la governabilitat. El problema és que, tal com està el pati, la gent de CDC a Canet molt difícilment es pot posar a la boca segons quins alts conceptes sense caure en el ridícul més estrepitós. I menys que ningú l’actual president local del partit, Laureà Gregori, que sense cap complex s’ha ofert a presentar l’acte.